Langbue
Fritidsprojekt
Denne langbue var en slags lær-hinanden-at-kende-projekt for mig og min stedfar, og den blev gjort færdig med hans vejledning og hjælp. På det tidspunkt boede han på landet og havde et træværksted, og det var her jeg brugte meget af min tid, når jeg var på besøg.
Den bedste træsort til en langbue er taks. Taks er perfekt, da vedet kan strække sig meget uden at flække (hvilket gør det perfekt til buens ryg), og kernetræet kan klare meget kompression uden varigt at ændre form (hvilket gør det perfekt til buens bagside). At skaffe et passende stykke knastfrit taks er desværre både ret problematisk og dyrt, så i stedet købte vi en sammensat træstok fra et bueskyttelaug. I en sammensat træstok er to eller flere træsorter limet sammen, så deres egenskaber minder om taksens ved- og kernetræ. Træstokken var sammensat af fire forskellige typer træ fra start (én til buens ryg, én til bagsiden, én til håndtaget og én til pilehylden), og vi tilføjede så endnu en type til nockerne. Desværre kan jeg ikke huske hvilke træsorter, det var.
Det tog et godt stykke tid, før buen blev færdig, da jeg kun kunne arbejde på den i kort tid ad gangen, og eftersom projektet var sat på pause i et halvt års tid. Arbejdet krævede stor præcision og tålmodighed, og selvom det tog lang tid, var det alt sammen glemt, da jeg endelig var færdig og kunne skyde den første pil afsted. Buen er ca. 186 cm, og jeg mener, at trækvægten var i omegnen af 30-35 kg. Buen skød uden problemer 100-150 m.
Selvom jeg var og er yderst tilfreds med, hvordan buen blev, så har jeg sidenhen anerkendt flere ting, der kunne have været bedre: Tilleringen (dvs. buens krumning, når den er spændt) skulle have været bedre og mere jævn, og pilehylden skulle have været fladere og mindre afrundet.
Jeg har ikke skudt med buen i flere år, da jeg ikke længere tør spænde den fuldt. En dag, da jeg spændte den, sprang der en flig træ løs fra ryggen af buen. Det var en lille flig, og den blev limet sikkert fast på plads, men jeg frygter, at jeg vil gøre mere skade på buen, hvis jeg prøver at spænde den igen. Måske prøver jeg igen i fremtiden, men indtil videre dekorerer den bare min væg.